OVV Hulpverlening Crash Turkish Airlines

Op woensdagochtend 25 februari 2009 is een Boeing 737-800 van Turkish Airlines neergestort op ongeveer anderhalve kilometer vóór de Polderbaan van de luchthaven Schiphol. Vlucht TK 1951 had 135 inzittenden aan boord waarvan zeven bemanningsleden. Bij het luchtvaartongeval zijn vijf passagiers en vier bemanningsleden om het leven gekomen. Van de 126 overlevenden heeft bijna iedereen verwondingen opgelopen. 

 

Naar aanleiding van het neerstorten van het vliegtuig van Turkish Airlines heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid twee onderzoeken uitgevoerd: (i) een onderzoek naar de oorzaken of vermoedelijke oorzaken van het ongeval met als doel te voorkomen dat zich in de toekomst een soortgelijk voorval voordoet en (ii) een onderzoek naar het verloop van het hulpverleningsproces na het ongeval met als doel de hulpverlening bij grote ongevallen in de toekomst te verbeteren. 

 

Namens de Onderzoeksraad was Horvat & Partners verantwoordelijk voor de coördinatie van het onderzoek en heeft ze een belangrijke bijdrage geleverd aan het opstellen van een beoordelingskader, de analyse van het hulpverleningsproces, het schrijven van conclusies en het formuleren van aanbevelingen. 

 

Het onderzoek heeft geresulteerd in aanbevelingen ten aanzien van de inrichting van de hulpverleningsorganisatie van de Veiligheidsregio Kennemerland, de herinrichting van het C2000-communicatienetwerk, de centrale aansturing van inzet van geneeskundige hulp en het effectueren van de werkwijze voor centrale registratie van grote groepen slachtoffers.