Bas vertelt over zijn eerste maanden bij Horvat (10/05/2020)

Bas van Wierst studeerde waterbouwkunde aan de TU Delft met als specialisatie waterveiligheid en kustwaterbouwkunde. Sinds drie maanden werkt Bas bij Horvat & Partners. In dit interview vertelt hij waarom hij voor Horvat heeft gekozen en hoe hij de eerste maanden heeft ervaren.

 

Waarom ben je bij Horvat & Partners gaan werken?

Via vrienden had ik al eens gehoord over Horvat. De combinatie van consultancy met een technisch inhoudelijke inslag sprak mij aan. Een paar weken na mijn afstuderen ben ik daarom naar een lunchlezing van Horvat geweest op de TU, waar Maartje en Orson een presentatie gaven over een aantal van hun projecten. Dat wakkerde mijn interesse nog meer aan en na de presentatie ben ik op ze afgestapt. Ik kon meteen een koffie met ze doen bij de koffiecorner op de faculteit. Daar hebben we doorgepraat over hoe werken bij Horvat eruit ziet. Denk aan het type projecten, de omvang van projectteams en leermogelijkheden voor junioren. Zo’n persoonlijk gesprek was heel prettig! Dat raad ik andere geïnteresseerde studenten ook echt aan. Wat voor mij uiteindelijk de doorslag gaf om bij Horvat te solliciteren, is dat er binnen het bedrijf veel in je wordt geïnvesteerd met de focus op persoonlijke ontwikkeling.

Voor het sollicitatieproces wordt er naast de gebruikelijke sollicitatiebrief en cv ook gevraagd naar je cijferlijsten (middelbare school t/m master opleiding). Korte tijd later kreeg ik te horen dat ik was aangenomen. Daarmee kon 2019 voor mij niet meer stuk, afgestudeerd en dan ook nog het jaar afsluiten met een baan bij Horvat. Voordat ik daarmee startte heb ik wel nog een rondreis gemaakt door het ongelofelijk mooie IJsland. 

 

Hoe zagen jouw eerste maanden bij Horvat eruit?

Vanaf de eerste dag voelde ik me thuis op kantoor, mede door de warme ontvangst. Het team bestaat uit betrokken, ambitieuze mensen die echt hart voor het bedrijf hebben. Om in zo’n omgeving te werken geeft veel energie. In de drie maanden dat ik hier zit heb ik aan vier verschillende projecten gewerkt. Projecten binnen Horvat duren gemiddeld 6 tot 8 weken en doe je altijd samen met een team van collega’s. Dit resulteert in afwisselend werk waar je al snel een indruk krijgt van de gehele civiele sector. Het meest interessante project tot nu toe was voor mij de review op de planning van het project A27 Houten Hooipolder in opdracht van Rijkswaterstaat. Dit is een project waarbij over een lengte van 33 kilometer de snelweg tussen Houten en Knooppunt wordt verbreed van 2x2 naar 2x3 rijstroken. Maar niet alleen de snelweg, ook tientallen kunstwerken als viaducten en duikers moeten aangepakt en verbreed worden. Daarnaast worden de huidige Merwedebrug en Hagesteinsebrug gesloopt en komen er zowel over de Merwede als over de Lek twee nieuwe bruggen voor in de plaats. Mijn rol was het inhoudelijk toetsen van de haalbaarheid van de bouw- en sloopfasering gegeven de strenge opstuwingseisen in het kader van waterveiligheid.

 

Door Corona werkt iedereen nu thuis. Hoe gaat dat?

Ook binnen Horvat moesten we er aan geloven, ondanks de grote ruimte bij ons op kantoor hebben we besloten om met z’n allen zo veel mogelijk thuis te werken. Heel gek om na anderhalve maand ineens thuis te zitten zonder collega’s om je heen. Gelukkig was het afgelopen maand mooi weer en om maar meteen het beste van de situatie te maken heb ik mijn werkplek opgesteld op het dakterras, ook geen verkeerd leven al zeg ik het zelf.

Natuurlijk brengt het thuiswerken tijdens de inwerkperiode ook uitdagingen met zich mee. Ondanks de opgedane kennis van je studie, leer je het eerste jaar het meest van je collega’s. Even op iemand afstappen voor een korte vraag of even een bakkie doen, zit er nu niet in. Wel hebben we veel contact via Microsoft Teams. En binnen het projectteam is er meteen gekeken hoe we het ontwikkelingstraject zo goed mogelijk kunnen laten verlopen. Dat waardeer ik ook zeer aan mijn collega’s. Ik ben er trots op dat ik ondanks deze uitdagende periode al een grote bijdrage heb kunnen leveren aan mijn eerste projecten.

 

Hoe zie je het komende jaar voor je?

Ik kijk er erg naar uit dat we weer met het hele team op kantoor kunnen zitten! Hoe leuk de projecten ook zijn, zonder team of collega’s om je heen is het toch anders.

Het komende jaar wil ik zo veel mogelijk verschillende projecten doen en meer bekend worden met de inhoud van het ‘echte’ werk. Het uitvoeren van technisch inhoudelijke analyses gaat me goed af vanwege mijn studie, nu wil ik me verder ontwikkelen op het gebied van project- en contractbeheersing. Voor het leertraject heeft Horvat een aantal cursussen die je normaal het eerste jaar volgt. Met een beetje geluk kan ik daar over een paar maanden toch mee starten. Mijn persoonlijk doel voor dit jaar is om nog beter te worden in het schrijven van rapporten. Tot in detail analyseren van een probleem is niet genoeg. Het project is namelijk pas succesvol afgerond, wanneer de uitkomst van de analyse op een heldere manier is vertaald voor de opdrachtgever. Ik hoef me in ieder geval het komende jaar niet te vervelen! 
 

Ook geïnteresseerd om bij Horvat te werken? Neem contact op met Maartje via maartje.godfroy@horvat.nl voor een kennismakingsgesprek.

news