Timo over zijn werk als student consultant bij Horvat (27/01/2020)

Timo Eijkelkamp werkte de afgelopen vier maanden als student consultant bij Horvat & Partners. Lees in dit interview hoe hem dat beviel!

 

Waar heb je als student consultant aan gewerkt?

Bij Horvat heb ik gewerkt aan twee projecten. In mijn eerste project heb ik meegewerkt aan de technische review die Horvat heeft uitgevoerd op het ontwerp en de uitvoeringsmethode van een tunnelverbinding, één van de grotere waterbouwkundige projecten van dit moment. Mijn taak was om van de conceptbevindingen van het reviewteam een goed leesbaar rapport te maken. Het opstellen van zo’n rapport is best een uitdaging, want niet alleen het projectteam van de opdrachtgever en de aannemer zullen dat gebruiken, maar ook de politiek is mogelijk geïnteresseerd in de uitkomsten van onze review. Ik werd hierbij begeleid vanuit Horvat, maar ook lekker vrij gelaten om deze puzzel behoorlijk zelfstandig op te lossen.

Het project waar ik nu aan mee werk, is een stuk groter. Horvat heeft de opdracht gekregen om het benodigde budget voor al het onderhoud en de vervanging van de infrastructuur in Nederland voor de komende 15 jaar te valideren. Binnen dit project heb ik twee duidelijke taken: ondersteuning leveren aan de projectleider van het project en het uitvoeren van data-analyses. De activiteiten verschillen van dag tot dag. Vaak bereid ik schema’s of tabellen voor die mijn collega’s in gesprekken of in hun rapporten kunnen gebruiken. Verder houd ik ook de interne actielijst bij en ben ik een template aan het maken die straks gebruikt kan worden bij de opvolging van onze aanbevelingen.

 

Wat vond je het leukst?

Tekenend voor het werk als student consultant bij Horvat is het vertrouwen dat je krijgt om redelijk zelfstandig je werkzaamheden uit te voeren en in de kwaliteit van het werk dat je levert. Dit vertrouwen en de verantwoordelijkheid die dat met zich meebrengt, maken het erg leuk om hier te werken. Daarbij krijg je ook veel mogelijkheden. Zo ben ik een paar keer meegegaan naar overleggen en auditgesprekken bij Rijkswaterstaat, maar heb ook interne overleggen binnen Horvat bijgewoond. Het was interessant om te zien hoe dit soort consultancywerk in praktijk gaat, en dat waren leuke afwisselingen ten opzichte van normale kantoordagen.

Over die afwisseling gesproken: ik hou van diversiteit en flexibiliteit, en Horvat is wat betreft beide de ideale werkgever voor een student. Afhankelijk van mijn andere activiteiten kon ik elke week mijn eigen uren inplannen. Bovendien heb ik twee zeer uiteenlopende projecten van binnenuit kunnen meemaken in de relatief korte tijd dat ik hier werkzaam ben geweest.

Als laatste maar zeker niet onbelangrijk: je krijgt een hele leuke set aan enthousiaste collega’s. Doordat de groep klein is, kun je iedereen snel leren kennen. Er wordt hard gewerkt, maar er is ook ruimte voor een grap, er wordt samen geluncht en er zijn geregeld borrels. Dat maakt het niet alleen leuk om op kantoor aan het werk te zijn, maar ook daarbuiten.

 

En wat ga je nu doen?

Op 2 februari vertrek ik naar Galveston, Texas in de Verenigde Staten. Samen met vijf andere studenten ga ik aan de slag met een multidisciplinair project gericht op de beoogde stormvloedkering op Galveston Island. De voorbereiding is al een periode in volle gang, maar dat lukte prima naast mijn vakken en het werk bij Horvat. Dit project is het laatste onderdeel van mijn studie voordat ik begin met afstuderen. Een onderwerp daarvoor heb ik nog niet. Misschien dat ik daarvoor wel weer terugkeer bij Horvat, aangezien er ook ruimte is om af te studeren binnen het bedrijf. 

news